În contextul prezentărilor de modă Haute-Couture și Prêt-à-Porter de la Paris, am decis să lansez blogul personal. Acest blog va încerca să aducă în ochii noștri dar și a tinerilor profesioniști în devenire și tuturor celor interesați de fashion, articole utile despre ținute și coduri vestimentare, stil și stilism, modă și ”culoare” internațională de care are nevoie spațiul dintre Prut și Nistru în aceste domenii. Primele articole am ales să fie Haute-Couture și Prêt-à-Porter – istorie, inovație și prezent în modă.
Magice și misterioase, prezentările de modă Haute-Couture ne fac să fim curioși la acest spectacol impozant de ținute vestimentare.
Charles Frederick Worth (1825- 1895) |
Rochii de seară create de Worth |
Haute-Couture semnifică în primul rând le savoir-faire. Lucrul făcut de mână artizanal, broderia și alte nuanțe ce țin de adaptarea hainei imperfecțiunilor corpului cu scopul de a le camufla.
Secolul lui Ludovic al XIV-lea este remarcabil în atingerea apogeului în vestimentația Haute-Couture.
La curtea sa fastuoasă și extravagantă, moda își atinge punctul culminant iar reputația creatorilor și modiștilor crește și în țările vecine.
Secolul lui Ludovic al XIV-lea este remarcabil în atingerea apogeului în vestimentația Haute-Couture.
La curtea sa fastuoasă și extravagantă, moda își atinge punctul culminant iar reputația creatorilor și modiștilor crește și în țările vecine.
Charles Frederick Worth, de origine britanică, este considerat fondatorul Haute-Couture. Acesta se instalează la Paris și este angajat la o casă de textile, iar mai târziu în 1858 va deschide propria sa firmă, care se deosebește de celelalte prin comanda clientului iar creatorul o execută iar mai târziu va crea o colecție de modele unicat.
Mai târziu în anii 1960, un grup de tineri stiliști apar după Dior și Balenciaga, printre cei mai celebri se numără Yves Saint-Laurent, Pierre Cardin, Emmanuel Ungaro. Aceștia sunt creatori ce conduc o casă de modă, creează modele, iar luxul este noțiunea de bază pentru termenul de Haute-Couture. Pentru a obține denumirea de Haute-Couture (aceasta fiind înregistrată juridic), casele de modă trec prin examene dificile: lucrul manual, numărul de angajați, numărul de modele, participarea la prezentările de modă, utilizarea unei anumite suprafețe de țesătură etc.
Astăzi Haute-Couture nu mai este rentabil, dar unele case de modă îl mai practică doar pentru imagine și inovație.
Brodeze, modiste, bijutieri, pantofari și ciubotari, parfumeri, stiliști, în fiecare an creează arta luxului și a efemerității ce se reînnoiește generație după generație fiind visare iar în context economic tradiție și schimbare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu