Pentru cei ce nu te cunosc, spune-ne te rog cine este Vika Gorenco ?
Vika Gorenco – designer, vizionar, vrăjitor, creator de lumi, personaje, stări, structuri străine de ceea ce-i obișnuit ochiul omului să perceapă (bizar, fragil, imperceptibil, transparent, translucid, mister, lumină, absența gravitației). Motorul este creativitatea iar obiectivul - noutatea, unicitatea.
Care au fost primii tăi pași în modă ?
În cadrul Una Moda Group unde m-am ocupat de partea de accesorii și produse tricotate. Un proiect complex în urma căruia au rezultat trei colecții, toate prezentate în cadrul Romanian Fashion Week, Iași. Apoi, după absolvirea masteratului, lansarea colecției „Alchimia Firelor”, prima colecție personală, (mai jos vedeți un colaj de fotografii realizate de Oltin Dogaru și Gabriel Hennessy), prezentată în cadrul ClujFashion Week.
Ce este moda pentru tine ? Ai un stil vestimentar preferat ?
Înseamnă să înțelegi o poveste, o lume, un personaj, gândite de un vizionar, să preiei fragmente din acest univers și să-ți creezi propriul univers adaptat la stilul tău de viață, la sistemul tău valoric, la modul de-a percepe lumea, la personalitatea ta, să-l pui în avantajul calităților sau defectelor fizicului tău. Tocmai de aceea stilul vestimentar este esențial pentru fiecare dintre noi, nu-i suficient să copiem, trebuie să și comunicăm prin vestimentație.
Care este designer-ul tău preferat?
Alexander McQueen - pentru genialitate, pentru unicitate și pentru că a transformat actul numit „prezentare de modă” într-un spectacol total.
Am observat, că predomină hainele croșetate, de ce anume ai ales această nișă ?
În primă instanță, pentru că a fost singurul mod în care puteam sa mă exprim (nu aveam mașină de cusut sau alte resurse pentru a crea). Obsesia de-a transpune din imaginație în realitate a fost atât de copleșitoare, încât singurele instrumente pe care le aveam la dispoziție trebuiau puse la lucru....și apoi, pentru că tot ce-a însemnat manufactură, a devenit parte integrantă din personalitatea mea, fiind modalitatea prin care mă exprim cel mai bine, deși „cuvintele” nu sunt perceptibile deocamdată decât de foarte puțini.
Ce tip de fire folosești ? Firul cu care împletești „basmul” este schițat din timp sau povestea se încheagă ochi cu ochi, nod cu nod în structuri continue ?
Basmul începe cu o obsesie, obsesia se transformă în km de fire, apoi de structuri, ca mai târziu să devină personaje....și e tot timpul relația detaliu-ansamblu, rând, nod-concept un exercițiu complex pe care puțini designeri îl fac, foarte mulți se rezumă la a face schițe și - a urmări evoluția colecției în ansamblu. Firele folosite sunt diverse: mohair, bumbac, mătase, lână, fir de tulle.
Creațiile tale sunt ca dintr-un basm, de unde vine inspirația ?
Cărți, filme, muzică, personaje.....dimineți, amurguri, flori, creaturi marine.
Rochiile, creațiile sunt realizate integral handmade ca în prezentările haute-couture, cum sunt percepute acestea la prezentările de modă de la Bucure ști?
Diferit. Cel mai eficient intrument de verificare a impactului festivalului (cel puțin pentru mine, care nu mai sunt în București) este internetul: urmărim câte postări sunt făcute, de către cine și astfel putem sa ne facem o concluzie.
Cea mai marcantă personalitate care mi-a comentat produsele este Diane Pernet. În urma festivalului de la Cluj, Dumneaei și-a expus părerea pe site-ul său personal, comentariile atribuite mie și Mihaelei Ciurlugea, fiind singurele referitoare la colecțiile din cadrul festivalului.
Și n-aș putea sa uit de deținătoarea site-ului www.pretaprotester.com, în care am fost menționată în mai multe articole: Alchimia firelor by Vika Gorenco @ Cluj Fashion Week, Avanpremiere - Moda Românească de Avanpost, Soirées de la Mode no/9, susținerea și cuvintele de bine, după fiecare apariție publică, mă fac să nu renunț la design de modă, și mulți alții, mai mult sau mai puțin avizați, cărora le mulțumesc, oricare ar fi discursul lor despre activitatea mea!
Care este cea mai dificilă etapă în procesul creării colecției?
Firele! de cele mai multe ori nu găsesc fire suficient de complexe care să-mi susțină ideea produsului, și sunt nevoită să le recompun, recreez. Au fost produse la care am lucrat și cu câte cinci fire pentru a obține structura potrivită, sunt structuri pe care le obțin legând mii de fire de un alt fir. Este o munca migăloasă, rezultatul căreia poate nu este înțeles cum se cuvine, sau este comentat cu foarte multă ușurință de „experți” în ale modei.
Complexitatea creațiilor tale este definitorie, uneori le compar cu cele din colecțiile lui Alexander McQueen. De curând ai participat la Gala Avanpremiere cu o colecție numită ”Esențe de Paradis”, de unde a venit inspirația și ideile în realizarea acestei colecții ?
Este onorant să mă compari cu McQueen, și aspirația de-a ajunge la nivelul acestuia este paralelă cu visul. Într-un sistem de modă cum e cel românesc este foarte puțin probabil ca având doar talent și nici o susținere financiară să ajungi atât de sus. Iar „esențele de paradis” i le datorez Iuliei Hașdeu, personalității și talentului ei desăvârșit. Poezia „Singurătate” a Iuliei a stat la baza conceptului și restul e multă visare.
Cu cine ai mai colaborat la această colecție ?
Am avut o colaborare foarte frumoasă cu Oana Calin, cu care am fost colege în cadrul proiectului Una Moda Group, dar și colege de facultate (Universitatea Națională de Arte, București, în cadrul Facultății de Arte Decorative și Design, Departamentul de Modă), aceasta fiind un talentat designer de accesorii și o bună prietenă.
Cât de importantă a fost această prezentare pentru tine? Ai deja un echilibru în ceea ce faci, sau ești în căutarea stilului ce să te definească ?
Din păcate vizibilitatea mea pe scena modei românești este episodică (având în vedere că nu locuiesc în România și e direct proporțională cu posibilitățile financiare). Ieșirile mele i le datorez analistului de modă Alin Gălățescu, căruia îi mulțumesc! Totodată orice ieșire în public este importantă atâta timp cât aceasta nu trunchiază conceptul, creația; dacă o colecție nu e prezentată într-un cadru benefic pentru designer, dacă produsele nu sunt valorificate de manechini, efortul designerului poate fi compromis.
În ceea ce privește stilul, creația ce mă definește: mă regăsesc sută la sută în ceea ce fac, dar sunt mai degrabă în căutarea clientului care să înțeleagă și să aprecieze creația mea.
Cine este clientul pentru care creezi ?
Visători, melancolici, oameni autentici care știu cu adevărat să aprecieze un produs unic, un produs de design.
Ce proiecte de viitor ai ?
Consolidarea brand-ului și modificarea percepției asupra tricotajului.... vreau să aduc tricotajul unicat semnat Vika Gorenco în sălile de operă, evenimente somptuoase, manifestări culturale. Dacă o să reușesc să scot tricotajul din serile friguroase de iarnă (acolo unde l-a lăsat andrelele bunicii și mașinile mecanice de tricotat), și o să-l transpun în serile călduroase de vară pe terase parfumate de tei, o sa mă consider mulțumită.