Pages

1 iul. 2011

I.V.A. prêt-à-porter by Irina Volutza




Pentru cei ce nu te cunosc, poți să te prezinți în câteva cuvinte ?

Sunt o tânără pasionată de modă încă din adolescență, în prezent unul dintre tinerii designeri din România, absolventă a Departamentului de Modă, din cadrul Facultății de Arte Decorative și Design la Universitatea Națională de Arte, București (profesor, Ioana Avram). Nu pot  zice că am mari realizări până acum, din contra sunt la început, lucrez foarte mult, iar stilul și modul meu de viață are la bază două constante: pasiunea pentru ceea ce fac şi familia, pe care mi-am dorit-o întotdeauna. Nu doresc să devin mare designer într-o noapte, sau cu ajutorul cuiva, vreau sa-mi demonstrez mie însumi, că un tânăr designer ce porneşte de la punctul zero poate realiza ceva. Vreau să mă autodepăşesc, căci consider că nu contează cât de departe ajungi, dar cât de mare este evoluţia ta din punctul din care porneşti. Nu vreau să învăţ pe spatele cuiva, vreau să fac greşeli şi să învăţ din ele, vreau să mă lovesc de bariere, să cad, să mă ridic, şi să merg mai departe. Totul ce fac este străbătut de pasiune, sinceritate, multă dragoste şi foarte multă modestie şi ambiţie. Probabil asta este tot ce mă caracterizează.

Când și unde ai făcut primele lecții de modă ?
Totul a început de la un simplu joc cu păpuşile, ca orice fetiţă, pentru care coseam cutiuţe pline cu haine, asta fiind prin clasa a trea-patra. Mai târziu m-a prins pasiunea pentru  păpuşile din hârtie, pentru care trebuia să desenez hăinuţe. Cred că de aici a plecat totul… au venit şi primele schiţe de haine. După terminarea şcolii generale urma să iau o decizie importantă, unde voi merge să îmi continui studiile. Cu multă încredere şi urmându-mi visul am susținut examenele de admitere la Colegiul de tehnologie din Chişinău, unde am şi învăţat primele lecţii de modelare, construire tipare şi tehnologia de confecţionare a hainelor timp de patru ani. Bineînţeles următoarea etapă era să fie facultatea. Lucrurile au mers firesc şi am urmat facultatea de Modă din Bucureşti. Aici îi sunt recunoscătoare soţului meu care m-a susţinut moral și financiar, încurajându-mă pe parcursul următorilor ani de studii. Dacă la Colegiul de Tehnologie tot ce am studiat, a fost legat de partea practică, la facultate, îndrumaţi de profesorul nostru Ioana Avram, ne-a ajutat să înţelegem partea artistică, conceptuală a creaţiei vestimentare;  să înţelegem că lumea modei este un fenomen complex şi în continuă schimbare.
Ce te  inspiră în crearea colecțiilor ? Ai un designer preferat ?
Muza poate veni de oriunde, dintr-o poză veche, un peisaj, un film, o carte, o piesă, o epocă, esenţial este cum mă găseşte în acel moment, cât de sensibil reacţionez, pentru ca mai apoi să poată încolţi în minte şi în suflet conceptul de colecţie.
Dar aş fi nedreaptă să neg faptul că şi materialele prezintă o slăbiciune pentru mine, accesoriile şi furnitura deseori pot fi înaintea conceptului.
Nu am designer preferat, dar am colecţii preferate de pe sezoane. Într-un sezon pot foarte mult să-mi placă colecţiile unor designeri, iar sezonul următor să nu-mi placă deloc, dar să-mi placă alţi designeri şi tot aşa.

Știu că ai făcut parte din proiectul UnaModaGroup ani la rând, povestește-mi despre  ultimul proiect, ce succes a avut și dacă mai continuă și astăzi.

Proiectul UnaModaGroup, a început din anul trei de facultate, coordonat de către profesoara noastră Ioana Avram şi cel mai bun critic şi analist de modă la ora actuală din România, Alin Gălăţescu. Nu a fost ceva uşor, a presupus foarte mult efort, dar în schimb, am acumulat o experienţă şi ni s-au oferit ocazii pe care nu cred că ni le oferea altcineva. Mi-a făcut mare plăcere să colaborez cu doi profesionişti adevăraţi. Iar Alin Gălăţescu este unul dintre puţinele persoane care cu adevărat iubeşte ceea ce face şi se dedică totalmente, trăieşte la maxim tot ceea ce înseamnă Fashion în România şi ajută designerii şi tinerii designeri să se realizeze.
Ioana Avram, a lăsat şi dânsa o amprentă adâncă în personalitatea mea. Un om foarte puternic, care are puterea de a schimba lucrurile, mentalitatea, oamenii, care aparent par a fi de neschimbat.
Proiectul UnaModaGroup a avut succesele lui, a fost un proiect de grup (Cristina Ciovârtă, Vika Gorenco, Irina Gorbatenco, Alina Ene) în care fiecare din noi am venit cu noi concepte creative. Pentru mine însă, cel mai important a fost faptul că am reuşit să-mi schimb ideea, mentalitatea despre ceea ce înseamnă cu adevărat modă, începând de la acul cu aţa si finisând  cu producţia în sine promovarea și vânzarea produsului, până în momentul în care ajunge în mâinile consumatorului de modă.


Prima ta colecţie a fost una foarte reușită, ce ne poți spune despre ea ?

Prima mea colecţie, eu îi zic mini colecţie, deoarece e o colecţie mică ”Smart Feminin Brushes” Fall/Winter 2009-2010, probabil îmi va rămâne cea mai apropiată colecţie, dintre toate ce vor urma deoarece este prima, şi în al doilea rând pentru că am realizat-o alături de bebeluş de patru luni. Colecţia este creată integral de mine, de la concept până la eticheta fixată pe haină. Iar la şedinţa foto, Cristian m-a însoţit toată ziua. Cu toate astea cea mai bună răsplată pentru efortul depus a fost faptul că colecţia s-a vândut.











Cum arată în viziunea ta stilul unei femei pentru fiecare zi, eveniment…?

Stilul unei femei pentru fiecare zi depinde în primul rând de stilul şi de modul ei de viaţă, de poziţia pe care o are în societate. Eu consider că o femei trebuie să fie mereu o surpriză, mereu în schimbare, mereu să te surprindă cu ceva nou, ceva neaşteptat și totuşi cu toate aceste schimbări să rămână ea însăşi, să-şi păstreze stilul.
Stilul este mare problemă, deoarece nu toate femeile îl au. Dar consider că orice femeie cu personalitate ar trebui să aibă un stil, iar dacă nu îl are să şi-l găsească, să şi-l formeze şi să-l păstreze pe tot parcursul vieţii. Stilul o va ajuta să se autodefinească, precum un contur defineşte o formă, un desen, iar o ramă se potrivește unui tablou.

Când revii cu o nouă colecție ?

De obicei colecţiile vin una după alta şi nu lasă de aşteptat. Eu am început să dezvolt partea vânzărilor pentru început, de aceea momentan nu mi-am propus să fac o colecţie şi să o promovez. Colecţii au mai fost dar nu au fost promovate. Eu prefer pentru început să reinvestesc veniturile în colecţiile următoare, nu şi în promovarea lor momentan.

În România sunt magazine ce promovează tinerii designeri. În așa zisele concept-store-uri în care îți promovezi și tu hăinuțele create de tine, cum sunt primite acestea ? se vând ? sunt interesați bucureștenii de creațiile designerilor mai puțin cunoscuți ?

Da, în România există deja de ceva timp magazine mici, aşa zisele concept-storuri şi unde într-adevăr designerii şi tinerii designeri au posibilitatea de a-şi vinde creaţiile, mai nou apar şi magazine online, unde doritorii îşi pot cumpăra creaţii ale designerilor.
Eu creez doar unicate sau eventul maxim 2, 3 produse pe model şi cu bucurie pot să zic 95% din creaţii se vând, iar asta înseamnă că sunt persoane interesate de produse; dar totuşi nu sunt dispuşi să dea o avere pe aceste creaţii, deoarece în concurenţă vin brand-urile din afară. În aceste magazine mi-am format clienţi fideli.

Zi-mi ce crezi despre fericire ?

Fericirea după mine este greu de obţinut. Cred că fericirea este atunci când reuşeşti să ai un echilibru între tot ceea ce te înconjoară şi tu însuţi. Să iubeşti şi să fii iubit, să-ţi permiţi să faci doar ceea ce-ţi place, nu ceea ce eşti nevoit să faci. Cred că un om este fericit atunci când gândește, că pentru el fiecare zi e o nouă bucurie, sărbătoare. Dar fiecare are scopuri, anumite aşteptări  de la viaţă, tinde să ajungă la un anumit nivel, pentru a se simţi cu adevărat fericit. Unii sunt mulţumiţi şi fericiţi cu puţinul pe care îl au, alţii sunt mereu în căutare în aşteptarea de la viaţă şi parcă mereu ceva nu le ajunge pentru a fi cu adevărat fericiţi. Şi totuşi tind să cred că fericirea este ceva trecător, care azi este mâine nu-i, şi e mai bine aşa, deoarece dacă vom ajunge la fericirea perfectă, să fim mereu fericiți, ne-am plictisi de atâta fericire, iar viaţa ar deveni monotonă.

Cu siguranță că până acum s-au îndeplinit multe  vise din copilărie, care este următorul tău vis ?

Am mai multe vise, unele ţin de carieră, iar altele de viaţa personală. Şi totuşi cel mai important lucru este că îmi doresc să pun pe picioare brandul la dezvoltarea căruia muncesc  "I.V.A. prêt-à-porter by Irina Volutza".

Ai vrea să întorci timpul, să faci ceva ce poate n-ai reușit până acum ?

Da, să învăţ şi să citesc mai mult. Am avut o copilărie mai grea, am avut mai multe griji decât ceilalţi copii obişnuiţi, de aceea de învăţătura şi de citit nu prea îmi rămânea timp.

Ai cumva vreun talent ascuns ?

Hi hi hi…am avut dar s-a atrofiat… mai cântam de mică, sora însă mi-a luat exemplu şi acum e interpretă de muzică, iar eu am ales pasiunea cealaltă care era probabil mai puternică.

Care este piesa ta vestimentară preferată ?

Cred că pantalonul. Eu şi pantalonii suntem de nedespărţiţi şi îi consider cea mai comodă piesă vestimentară.

Putem vorbi în Moldova despre mișcarea unui adevărat street-style?

După părerea mea, încă nu putem vorbi despre street-style în Moldova. Mai avem mult de lucru la acest capitol.

Unde găsim creațiile I.V.A.?
Momentan în concept-storurile "Newelle" şi "Ummagumma", dar în viitorul apropiat îmi propun colaborări şi cu alte magazine.
Ce proiecte de viitor ai?

Toate planurile mele ţin de dezvoltarea brandului pe care l-am înfiinţat în 2009. Ştiu un lucru, că am o viaţă înainte şi am treabă multă, aşa că uraţi-mi spor!!! 

Baftă multă !
Mulțumesc !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu